Van harte welkom op onze website.

Ploeteren in de prut, maar alles is geoogst

Een maand met ups en downs voor wat betreft het weer. De laatste aardappelen zijn gerooid bij buren en collega's, het ging moeizaam dit jaar. Menig trekker en chauffeur heeft overuren gemaakt.

Er is geploegd, geklepeld en de sloten zijn uitgehaald voor de schouw, zodat de watergangen weer open zijn en er bij veel neerslag een buffer is, waardoor wateroverlast wordt beperkt.

Helaas hebben we het gras, dat lag te wachten op zon en wind op een hoop moeten rijden. Het was niet meer geschikt voor voer en ligt nu te composteren. Er is nog wel 6 ha gemaaid en in de baal gedaan, want groeien blijft het.

laatste snee gras gras balen maken schudder in het vet
Buurman Kees van Bruggen maakt walen op de laatste 6 ha achter de ligboxenstal. De balenpers van loonbedrijf Jimmink. De schudder kan weer in het vet.

De koeien doen het geweldig; goed kuilgras, heerlijke verse voerbieten, aardappelen en maïs. Allemaal ruwvoer van eigen bodem, de meiden zijn dik tevreden! De mais wordt komende maand onderzocht op voederwaarde door Eurofins Agro.

Stijn pinken knippen Onze stagiair Stijn Nobel heeft de pinken weer verlost van hun overtollige haar. Stijn zit in de 1e jaar van het Nordwin College in Leeuwarden.

Het meeste landwerk is klaar. Er is nog wel het een en ander aan ploegwerk te verrichten.

Ook zijn we reeds begonnen in de schuur met het sorteren en opzakken van de aardappelen (Electra). In november gaan deze in de boot naar Cuba. We zijn nu bezig met het volgende ras Spunta.

Electra klaar voor Cuba sorteren Spunta
Electra ligt klaar voor vertrek naar Cuba. Sorteren van Spunta.

Ook Simon was deze maand weer volop actief.

Simon andijvie oogst Simon schuift voer aan
 Nog héérlijke andijvie uit opa's groentetuin. Simon helpt het voer aanschuiven.

De politiek gaat ook weer op tournee. Wat een pracht dat er weer een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is. We zijn tenslotte na de VS de 2e landbouw exporteur. We wensen Carola Schouten succes!

Volgende maand een verslag van Daphne in haar element op de boerderij en in de kapsalon.