Van harte welkom op onze website.

REGEN GOOIT ROET IN HET ETEN

Alweer 33 jaar getrouwd, waar blijft de tijd. Gertjan en Monique zijn zoals jullie weten zwanger, het wordt een meisje. Op 1 september zijn Dirkjan en Daphne gaan samenwonen op nr. 2, lekker dichtbij de boerderij. De boerderij is gelijk uitgebreid met konijn "Joep".

joep

We hebben op zondag 10 september 'happen en trappen' gedaan in Medemblik, het jaarlijkse uitje met vrienden. Veel wind, maar heerlijk gegeten en gefietst en we zijn droog overgekomen. De Dam tot Dam loop (zaterdag 16 september) het jaarlijkse wandel uitje begon met wat motregen, maar de rest van de dag was het droog. De zondag wilden we met vrienden uit Surhuisterveen naar de Floralia in Nieuwe Niedorp, maar het heeft de hele dag geregend. Potato Europe te Emmeloord is bezocht. De woensdag was afgelast vanwege de regenval, maar donderdag zijn er 10.000 bezoekers geweest.

meerjarig neerslag september

neerslag september 2017

bron: KNMI

September de natste maand sinds 2001. Met de aantallen millimeters willen we jullie niet opschepen. Het begon zo goed, redelijk weer en het aardappel rooien kon beginnen. De oogst verliep zeer voorspoedig. De weerberichten voor de 2e week september werden steeds slechter, zodat alles wat trekker en kiepwagen is op het land was om bieten, aardappelen of uien te oogsten. Op 8 september brak de hemel open. Maar we mogen nog van geluk spreken dat we niet in het Caribische gebied of in Housten (Texas) wonen. De mensen daar zijn slecht klaar met al die regen en orkanen. Met toen nog 1 dag aardappelen rooien te gaan, zijn de koeien op stal gebleven. Ze hadden voldaan aan de 120 dagen x 6 uur. Helaas kregen de dames ook nog een sliertje longworm, wat de melkgift niet bevorderde. Het blijkt ook nu weer dat het voor een koe(topsporter) beter is zoveel mogelijk met rust, rein en regelmatig te eten en dit is met weiden niet mogelijk. De melkprijs is nog steeds uitstekend, dus klagen we niet. Ook de pinken zitten weer heerlijk in de stal, de komende maand worden ze ontdaan van hun dikke vacht.

platgeslagen mais pinkies lekker eten

Op 15 september vierde het Veeteeltkundig Ingenieurs Bureau haar 30 jarig bestaan. Wij maken al ruim 20 jaar gebruik van dit onafhankelijk bureau. Ze geeft ons advies over het voeren van ons melkvee, maar ook over de mestwetgeving en financieel. Eigenlijk kan je alles aan hen vragen wat te maken heeft met de veehouderij. Verstandig want bedrijfsblindheid sluipt er snel in. Ze hadden een hele mooie morgen verzorgd op het TT-circuit te Assen. Er werd gesproken over hoe het vroeger ging en wat de toekomst gaat brengen. De trendwatcher Richard van Hooijdonk was uitgenodigd voor een presentatie. Hij rijdt met een Tesla en heeft een chip geïmplanteerd, zodat hij deuren kan openen zodra hij op het pad loopt en z'n handen op het stuur legt om z'n auto te starten. In de toekomst zullen mensen en dieren met een chip lopen, die waarschuwt als wij of de dieren iets mankeren.Ook de 3D-printer gaat een goede toekomst tegemoet.  Ja, ja, zult u zeggen, het zal wel weer een hype zijn, maar 12 jaar geleden vonden we het online winkelen, zelfrijdende trekkers en GPS ook niets. De wereld veranderd snel!

Met af en toe een droge dag werd er geploegd, gras ingezaaid en geklepeld, maar op woensdag viel er zoveel regen en een zomerstorm deed de maïs vlak gaan liggen. Veel te vroeg (op 25 september) moesten we de mais oogsten om schimmel te voorkomen. De oogst ging moeizaam, maar het ligt tussen 2 muren in de sleufsilo en de toevoegingen doen hun best. Ondertussen 2 kiepers met voederbieten geoogst, zodat we deze ook kunnen mengen met de mais, kuilgras, hooi  en mineralen en dit aan onze koeien kunnen presenteren. Vorig jaar hadden we de voederbieten (gemalen) aan de maiskuil toegevoegd, We denken dat daardoor toch de voederwaarde van de mais was afgenomen. Ja, je probeert wel eens wat.

laatste snee gras maaien 26092017 bietenrooien 30092017 06

Hierna zijn de uien van de buurman, de aardappelen en de suikerbieten gerooid. Er is 30 ha gras gemaaid, maar helaas ligt dit nog steeds te wachten op een droge dag. Gelukkig hebben we al heel veel thuis tussen de muren liggen, maar toch. Zodra het weer droog wordt gaan we kijken of we dit nog kunnen verhakselen o.i.d. Deze zomer zal ons nog lang heugen.

Er is nog veel landwerk te doen in de maand oktober. We hopen dat de weergoden nog een beetje meewerken.

HOUD REKENING MET DE MODDERIGE WEGEN, WE PROBEREN HET ALLEMAAL SCHOON TE HOUDEN, PAS U SNELHEID AAN!