Van harte welkom op onze website.

April doet wat ie wil

De verwarming de eerste (paas)dagen van april nog aan, maar al snel ging de temperatuur omhoog en konden we de T-shirts uit de kast halen. Het gras, de bomen werden groener, het bouwland veranderde van grillig naar een mooie grond. In geen andere maand verandert er zoveel in de natuur als in april.

De vogels kwetteren en de eerste zwaluwen zijn op 30 april weer aanwezig in de stallen. De eerste eendenpullen zijn gespot en helaas ook weer veel te veel ganzen. Alles is in evenwicht in de natuur, maar dit soort mag zich nog steeds uitbreiden. Ondanks dat de kleine vogeltjes en het landschap er veel last van ondervindt.

Simon plant aardappelen Simon heeft de aardappelen al geplant

Het is weer een en al gezelligheid in de stal, de schapen hebben gejongd. Twee tweeling en twee eenlingen. Helaas is er 1 schaap overleden, zodat we nu een potlam hebben genaamd Sam (vernoemd naar brandweerman Sam). Simon vind haar prachtig. Als het weer en de temperatuur goed is kunnen ze naar de dijk. Lekker vers gras eten.

schapen met lammeren klik op afbeelding om video te starten

Ook weer prachtig om zien dat de lumitherm werkt. Het scherm aan de zijkanten van de stal boven de muren wordt bestuurd door een weerstation dat op het dak staat. Bij mooi weer staat het wijd open en kunnen de koeien naar buiten kijken en genieten van het prachtige uitzicht. De koeien moeten nog even geduld hebben om zelf naar buiten te gaan. Het is nog veel te nat en we willen eerst een graskuil maken (begin mei), zodat we ook de komende winter voldoende eten hebben voor de dames.

De suiker- en voederbieten zijn op 17 april gezaaid onder goede omstandigheden. De eerst plantjes steken de kop al boven de grond uit. De dijkstrook is met gras (hooitype) ingezaaid. Een regenbuitje er overheen,. Wat zal het groeien, heerlijk smullen voor de koeien!

zaaibedbereiding gras zaaien dijkvoet
klaarmaken van bietenland zaaien van de dijkvoet

De koeien doen het goed. Op 25 april heeft de laatste monstername plaatsgevonden. Gemiddelde productie was 33,8 liter, 4,33% vet, 3,57% eiwit en een BSK (Bedrijfs Standaard Koe) van 50,5. Dit is vrij hoog.

Op Koningsdag weer de traditionele puzzelrit gereden. Het Oranje comité had weer een mooie route gemaakt door Wieringerwaard, Anna Paulowna en Breezand. Helaas weer niet in de prijzen gevallen, maar wel weer een gezellige dag voor jong en oud, gevierd door heel Nederland.

De laatste dagen van april is er weer veel regen gevallen. We zien naar het mooie weer uit, want dan breekt het landwerk weer aan. Het gras wordt weer gemaaid, geschud en gekuild en de aardappelen geplant. 

Kijk om je heen en geniet ervan!