Van harte welkom op onze website.

de "administratie" maand

Deadline voor de verplichte adminstraties (28 februari) is weer gehaald. De weidegang intentieverklaring, duurzaamheidmonitor, indicatoren lijst, kringloopwijzer, mestplan, e.d. Alles tegenwoordig via de digitale snelweg.

Heel veel vragen over hoe je om gaat met de koeien, landbouwmachines, weiland, administratie, de burger en buitenlui, zomer en winter, dag en nacht, etc. Allemaal dure woorden, maar financieel word je er niet beter van. Indirect wel zegt de melkfabriek, want dit is wat de burger (consument) graag wil. Nou ik vraag me af of u de Beemster kaas koopt vanwege de smaak of omdat u de verklaring en lijsten allemaal heeft doorgenomen en dan zegt "we nemen de Beemster kaas".

Doordat veehouders in de media worden afgeschilderd als fraudeur, heb ik de administratie van afgelopen maand met meer tegenzin gedaan dan andere maanden. Ik kan me heel goed voorstellen dat het op familiebedrijven, waar er geen geld is voor personeel, steeds moeilijker wordt om alle administratieve rompslomp klaar te krijgen en er dus onbewust fouten worden gemaakt.

Maar er zijn gelukkig nog heel veel prachtige dingen om van te genieten en gelukkig heeft dit nog steeds de overhand.

Zo zijn we op 7 februari opa en oma en oom en tante van Tess geworden, een prachtige meid. Geweldig om dit mee te maken.

Simon en Tess 08022018
Tess en haar trotse broer Simon.

Ook hebben we mogen genieten van de Olympische spelen op TV. 20 medailles! Geweldig mooie beelden kregen we door uit het verre PyeongChang Zuid Korea.

Anja en Edo zijn te skiën geweest, dit keer ook naar Westendorf (Oostenrijk). Prachtige sneeuw en mooi weer.

Anja wintersport 22022018
Edo en Anja in Westendorf (Oostenrijk)

We hebben via de veeteeltstudie clubs weer super mooie bedrijven bezocht. Het bedrijf van Nico Bons in Ottoland. Een gedreven veefokker, die 60 koeien melkt, een prachtig verhaal en bedrijf heeft met top koeien waarmee hij altijd hoog scoort op keuringen in binnen- en buitenland. De maatschap Overbeek uit Zeewolde heeft in 2016 een ligboxenstal gebouwd voor 700 koeien met een 80 stands draaimelkstal. Alles goed georganiseerd, strakke protocollen, mooi bedrijf.

De LTO workshops gevolgd, een netwerkdag voor vrouw en bedrijf op de Landbouw hogeschool te Dronten. Presentaties over grond en bedrijf en een rondleiding.

Daphne is met de "vrouwen met boer(derij)" op bezoek geweest bij Wit Flowerbulbs BV te Zijdewind, heel leerzaam en informatief. 

Dirkjan heeft door het volgen van een cursus Akkerbouw weer punten gescoord voor zijn spuitlicentie en licentie knaagdierbestrijding.

Dirkjan heeft van 22 t/m 25 februari mest uitgereden met de nieuwe mestwagen. Ook zijn een aantal percelen bemest met de sleepslanginstallatie van de Maatschap Smit uit Slootdorp. Onder prachtige omstandigheden doordat de bovenlaag goed was ingedroogd door de vrieskou.

nieuwe mesttank 1
Dirkjan met de nieuwe mestwagen in actie.

We zijn inmiddels ook begonnen met het trainen van de 4 koeien die op 7 maart meegaan naar de Wintershow (keuring) te Middenmeer. Op 4 en 5 maart worden ze gewassen en geschoren. De keuring begint om half tien met de jongsten, de vaarzen en eindigt rond drie uur 's middags met de algehele kampioen van alle koeien. Een gezellige dag voor boeren, burgers en buitenlui.

voorbereiding 1 voorbereiding 2
Daphne, Dirkjan en Stijn oefenen met de koeien voor de Wintershow.

Wat heerlijk voor het land, mens en dier dat het toch nog een paar graden vriest. Misschien kunnen we nog een paar daagjes schaatsen. Als ik dit zit te schrijven is het -7º C. Iedereen heel veel schaatsplezier!

Helaas voor de dieren in het "natuurgebied" Oostvaardersplassen, die een natuurlijk leven leiden. Jammer dat Staatsbosbeheer niet begrijpt dat je om natuur geen hek zet. Dieren achter een hek hebben verzorging nodig. Schandalig!!

Tot volgende maand,

Dirkjan, Daphne, Jan en Bea