Van harte welkom op onze website.

De Louwmaand

We zijn het jaar 2018 ingerold met gezellige nieuwjaarsrecepties van sportvereniging, buurt en studieclubs.

Op 8 januari zijn voederbieten en maïs ingekuild met een laagje aardappelvezel om het luchtdicht te bewaren, zodat we vanaf april (als de overige bieten en maïs op zijn) met deze kuil kunnen gaan voeren aan de koeien.

voederbieten 04 voederbieten 01 voederbieten 02 voederbieten 03
reinigen/spoelen van de voederbieten laag voederbieten in de maiskuil laag aardappelvezels
om kuil af te sluiten

We hebben de laatste tonnen aardappelen (Hermes) gesorteerd voor Spanje.

We kregen een vraag van studenten Politicologie te Amsterdam of we mee wilde werken aan een project van hen over hoeveel invloed wij (onze land- en tuinbouw organisatie) invloed hebben op de politiek. Een leuk interview over de hedendaagse politiek.

In deze week kwam ook het bericht met de fraude in het afkalfsysteem, het identificatie- en registratiesysteem van runderen, het zo geheten gemeentehuis van runderen. Er zullen behoorlijke straffen worden uitgedeeld. Misschien beter om ieder dier vanaf een leeftijd van 2 jaar van ½ naar 1 gve (grootvee eenheid) te laten gaan. Uitleg zoals het op dit moment gaat: een rund van 0-1 jaar is 0,25 gve, een rund van 1-2 jaar is 0,50 gve en als het rund heeft afgekalfd gaat het naar 1 gve.

Deze weken gaan we weer in training met een derde kalfs koe en twee vaarzen voor de Wintershow gehouden op 7 maart in de manege van de Wieringermeerruiters te Middenmeer. De volgende maand verschijnen er foto's op de website.

Wij hebben al een weekje sneeuw en vorst gehad in Oostenrijk, mooi weer, lekker skiën. Als u dit leest staan Dirkjan en Daphne op de lange latten.

Westendorf 02 Westendorf 01 Westendorf 03
Dirkjan en Daphne op wintersportvakantie in Westendorf Oostenrijk

Anja heeft vanaf 1 januari haar werk weer hervat bij Kapiteyn in Breezand. Drukke werkzaamheden op de werkvloer, alle bollen worden afgeleverd naar binnen- en buitenland. Ze heeft even een uitstapje naar een ander bedrijf gehad, maar op dit bedrijf voelde ze zich meer thuis.

Wij hopen voor iedereen dat de temperatuur in februari naar beneden gaat en dat we toch nog op de schaats raken. Ook voor het wei - en akkerland zou dit heerlijk zijn, even de vorst er door, want januari is beslist geen louwmaand 1) geweest.

1) op het land niks te doen door vorst en sneeuw, een louwe boel