Van harte welkom op onze website.

overuren op de akker

Het aardappelen rooien is op 1 september begonnen, de opbrengst is verschillend per ras maar over het algemeen goed. Op 10 oktober hebben we de laatste 4 ha gerooid. De weersvoorspellingen werden goed in de gaten gehouden. Ondertussen is er 28 ha gras gemaaid en ingekuild onder prachtige omstandigheden. Ook de mais is ingekuild. Deze was eerder rijp door de droge zomer, de steel was iets korter maar de kolven prima.

De mest is uitgereden en aardappelland is opgeknapt d.m.v. kilveren, draineren en er is gras ingezaaid. Er is een gedeelte van de voederbieten gerooid, zodat de koeien weer kunnen genieten van het gras, mais, bieten hapje.

Ondertussen zijn Jan en Bea 11 dagen naar Californië geweest. Een studiereis waar we met 11 mensen agrarische bedrijven hebben bezocht. Deze hadden tussen de 1400 en 8700 melkkoeien met daarbij behorend jongvee. Personeel tussen de 20 en 100 Mexicanen, goed gemanagede bedrijven met een strak protocol voor de melkers, inseminatoren, heardmanagers, rantsoenmakers, kalveren-, jongvee-, droge koeien-, kalfkoeienmanagers, ieder heeft z'n eigen taak.

de groep Jan Bea in USA 1700 koeien

De melkprijs is daar slecht (30 tot 33 eurocent) en de kosten van gebouwen is laag. Daarentegen zijn de melkstallen, veel ventilatoren dus stroom, water en personeel duur. De koeien geven daar tussen de 30 en 45 liter melk per koe per dag met lage vet-en eiwit gehaltes.

Er wordt luzerne, geplette tarwe, katoen, mais, mineralen, soja, raap gevoerd, hooi wordt aangevoerd uit andere delen van Amerika. Tijdens onze reis was het rond de 35 graden, maar de koeien konden continue in de schaduw staan en werden gekoeld met ventilatoren en watersproeiers.

De mest gaat niet zoals bij ons onder de koeien in een kelder, maar wordt d.m.v. flushing afgevoerd, water stroomt over een hellende betonvloer en neemt de mest mee naar een groot reservoir. Dit wordt vervolgens  over het land uitgereden, zodat er volgend jaar weer kan worden geoogst.

fluching mais kuiltje paar pinkies

Veel boeren willen hun melkveestapel inkrimpen en een 2e tak erbij gaan doen, zoals amandelnotenbomen, druiven of kaasmakerij. Water is schaars. De veehouderij heeft er veel van nodig, maar ook de gewassen in de valleien, waar heel Californië van moet eten (groente, fruit). Dit zal in de toekomst nog problemen geven. Vlees eten in Californië is bizar, veel, veel, veel, veel! We kwamen langs een mesterij van 100.000 stieren, die werden klaargestoomd voor de hamburgers. 

Jan Ben Jerry amandelnoot melkputje 50 stands Zion Valley

We zijn rondgereden in een bus voor 12 personen. Onze reisleider Piet Bleeker vertelde onderweg over de historie van bepaalde gebieden. Zo reden we door het Yosemite National Park, heel indrukwekkend, Stukken die afgelopen zomer waren zwart geblakerd en prachtig groene gebieden die gespaard gebleven waren voor de bosbranden. Een mooie rit door de Nevada woestijn richting het Zion National Park en Las Vegas, waar je kilometers lange goederentreinen door de bergen ziet trekken, grote cactussen, veel windmolens en zonnepanelen, we kwamen ogen te kort op deze prachtige reis.

ons vervoer tunnel tree windmolens

Dirkjan en Daphne hielden het bedrijf  draaiende. Er zijn veel kalveren geboren en veel landwerkzaamheden gedaan. Alles toppie gegaan. Door het mooie weer lopen de melkkoeien nog steeds een aantal uur per dag buiten, de pinken genieten ook nog buiten van de nazomer.