Van harte welkom op onze website.

Januari


Ons jaar kon niet mooier beginnen, wij zijn trotste ouders geworden van een zoon, Dave!

Geboortekaartje Dave Geboortekaartje Dave 2

Klik op het kaartje hierboven voor volledig bericht.

In het begin van het nieuwe jaar hebben we dan eindelijk het laatste perceel weten te ploegen. Op dit perceel stonden nog voederbieten, die we zolang mogelijk op het land hebben laten staan. Op het land (in de grond) blijven beter dan dat we ze op een hoop zouden gooien. Aangezien we deze laatste bieten pas nodig hebben om te voeren tot begin april was dit een mooi moment. Het was eindelijk eens een redelijk mooie, droge week. Normaal zijn we voor de Kerst klaar met ploegen, maar door dit natte najaar/winter (eigenlijk een herfst van 6 maanden) nu een maand later.

laatste perceel ploegen

Ook zijn er weer diverse kalveren geboren de afgelopen tijd. Een flink aantal Belgische Blauwe. Deze groeien harder en zijn daarom gewild bij de bedrijven die de kalveren afmesten. Ook nog een andere kruizing. Het eerste kalf op ons bedrijf dat 50% Fleckvieh 50% Holstein is. Dit omdat deze stier een hele goede bevruchting heeft en deze koe moeilijk drachtig was te krijgen was. Helaas was het een stiertje, dus hij kan niet blijven.

1e Fleckvieh kalf 90000 liter koe

We hadden ook een kalfje van een misschien wel toekomstige 100.000 liter koe. Deze koe heeft tot nu toe ruim 90.000 liter gegeven en moet dus nog wel ruim een jaar gemolken worden om de 100.000 liter te halen. Altijd weer een hele prestatie.

De maand januari is meestal de maand dat er geen aardappelen weg gaan, maar dat was dit jaar wel anders. We hebben deze maand een groot deel van het ras Challenger afgeleverd voor export naar Turkije. We mochten deze aardappelen afleveren in bigbags, die vervolgens in koelcontainers moesten. Dit konden we allemaal mooi thuis redden en was dus een mooie klus.

sorteerinstallatie Challenger voor Turkije 2
Challenger voor Turkije 1 laden Challenger voor Turkije container vol aardappelen

Meestal zitten we in de maand januari volop in het onderhoud van het machinepark. Dit om alles zo goed mogelijk voorbereid te hebben voor het nieuwe seizoen en om zoveel mogelijk te voorkomen dat we onnodig stil komen te staan in de tijden dat het mooi weer is. Dit hebben we evengoed weten te doen tussen het afleveren van de aardappelen door.

trekker voor groot onderhoud

Februari


 

De maand van wederom aardappelen afleveren en we gingen weer een keer te demonstreren.

We hebben deze maand weer een heel deel van het ras Challenger mogen afleveren. Deze keer gingen ze naar België, waar ze er hoogstwaarschijnlijk van de volgende oogst friet van gaan bakken. Daar is dit ras namelijk uitermate geschikt voor. Ook ging er nog een deel van het ras Hermes naar Portugal. Het betrof de bovenmaat (de grofste aardappelen uit de gehele partij), die ook evengoed nog als pootgoed verkocht is. In jaren dat er minder vraag is gaan deze meestal de consumptie in.

Challenger voor België 1 Challenger voor België 2 foutje bedankt

We zijn op 19 februari weer met een groep boeren uit de omgeving met de trekker naar Den Haag afgereisd. Dit om toch maar weer eens aan de politiek te laten zien dat ze niet met ons moeten sollen.
Er was op dat moment nog niks concreet besloten.

demonstratie Den Haag

Om maar een paar dingen op te noemen:

  • is er een vergunning nodig om mest te mogen uitrijden (dat terwijl het uitrijseizoen al begonnen is);
  • is er een vergunning nodig om de koeien te mogen weiden;
  • dient het eiwitgehalte in het gehele rantsoen omlaag gebracht te worden (hierdoor gaan de koeien minder geven en ook nog eens dunnere melk produceren, wat niet goed is voor de koe en voor onze portemonnee)

en ga zo nog maar even door.

Minister Schouten beweert in de media dat ze nog steeds in overleg is met de boeren. Het bijzondere is alleen dat onze vakbond/organisaties niet eens bij deze gesprekken aanwezig mogen zijn en er dus besluiten worden genomen zonder dat daar overleg over gepleegd kan worden.

Maart

De maand dat we dan eindelijk eens mooi drogend weer krijgen, waardoor we weer eens naar buiten kunnen om de eerste nutriënten op ons grasland te gooien, zodat we in mei een gezonde en voedzame 1e snee voor onze koeien kunnen oogsten.

We hebben eerst 200 kg ASS per ha gestrooid op al het grasland. We strooien dit tegenwoordig eerst i.p.v. de vroeger altijd gebruikte KAS. Omdat de meststoffen hierbij meer gedoseerd vrijkomen zal het gras meer structuur krijgen, wat ten goede komt aan de gezondheid van onze veestapel.

Daarna zij we begonnen met het uitrijden van de drijfmest (tussen de 30 en de 40 kuub per ha afhankelijk van het perceel).

kunstmeststrooien GPS kunstmeststrooien mengmest uitrijden

Eind van deze maand vullen we dat nog eens aan met wel de oude variant KAS (200 kg/ha). Dit jaar doen we dit allemaal met onze nieuwe GPS, zodat we keurig netjes recht rijden en wij ons volop kunnen concentreren op de machine, die achter de trekker hangt.

De meststoffen ASS en KAS strooien we voornamelijk om genoeg eiwit in ons gras te krijgen. Hierdoor hoeven we minder eiwit aan te kopen en dus ook minder te importeren, waardoor we toch meer zelfvoorzienend worden.

Helaas is de maand maart ook de maand dat zeer waarschijnlijk zal blijken dat het Coronavirus niet een uit de hand gelopen griepje is. Vele bedrijven en mensen zullen hier op keiharde manier mee worden geconfronteerd. Mogelijk ook ons bedrijf.

Er staan hier momenteel nog aardappelen (de opbrengst van 4 ha), die nog niet weg zijn en waarvan wel de bedoeling is dat ze nog verhandeld worden. In het uiterste geval zullen deze voor de koeien raken, waardoor enige winst kunnen vergeten.

Ook de zuivelnoteringen staan onder druk, waardoor niemand een uitspraak kan doen over het verloop van de melkprijs voor komende maanden. Eén ding weten we zeker, iedereen zal toch moeten blijven eten. Alleen om alles op een goede manier, op de juiste plek te krijgen wordt een mega grote uitdaging. Waar zijn we zonder het transport en de boeren?! Wie weet dat er door deze helaas vervelende uitbraak weer meer waardering komt voor de hard werkende mensen, die ons voorzien van eerste levensbehoeftes (zorg, transport, boeren, ...).

Al met al mogen we hopen dat dit allemaal met een sisser gaat aflopen en dat iedereen gezond mag blijven. Dat we de volgende maand kunnen zeggen dat de maatregelen wel erg overdreven waren. We vrezen echter voor het ergste. Laten we met z'n allen, waar het kan, de maatregelen zo goed mogelijk opvolgen.

eigenwijze kip Dave bij de koeien