Van harte welkom op onze website.

Zoeken

Mijn naam is Giel van VlietIk ben 19 jaar oud en woon in Schagen. Ik volg de opleiding MBO melkveehouderij (BOL3) aan het Nordwin College te Leeuwarden. In het begin van mijn 1e schooljaar ben ik hier begonnen met stage lopen, alle vrijdagen en 2 keer een blokstage van 3 weken.

Ik heb het deze stageperiode erg naar mijn zin gehad. Zelf heb ik veel nieuwe dingen gezien en ervaringen opgedaan. Waaronder het melken van de koeien. Dit vond ik zelf de leukste ervaring op mijn stage. Ik vond het mooi om te zien hoeveel melk de koeien gaven, er zitten namelijk wel uitschieters bij. Ook heb ik de afgelopen weken meegeholpen met balen laden van de 2e snede. Dit vond ik ook leuk om mee te maken, omdat zoiets anders gaat dan bij ons thuis op ons melkveebedrijf. Verder heb ik tijdens mijn stageperiode ook het vee verzorgd, waaronder het stro geven in het afkalfhok en de groepshokken van de kalveren.

Chiel van Vliet 01 Giel van Vliet 02 Giel van Vliet

Ook ben ik met Dirkjan mee geweest aardappelen kijken. We gingen toen in verschillende aardappelvelden kijken of er genoeg knolletjes onder de aardappelplanten zaten van de verschillende aardappelrassen. Ik vind het dan interessant om Dirkjan zijn mening te horen of hij tevreden is met de aantal knolletjes die van zo’n plant afkomen. Bij de meeste rassen was Dirkjan gelukkig aardig tevreden.

Ook heb ik verschillende keren meegeholpen met gras schudden, dit vond ik ook leuk werk. Ik vond het een mooie ervaring en tijd die ik hier heb doorgebracht, waaronder de mensen en het werk op zo’n gemengd bedrijf. Zo zag ik compleet nieuwe dingen, die bij een akkerbouwtak horen. Ik vind het mooi en leuk om te zien dat bij dit bedrijf weer heel anders wordt gewerkt dan bij ons thuis op het bedrijf. Op deze manier zie en leer ik weer nieuwe dingen die anders gaan en dat maakt het leuk en leerzaam.

tekst: Giel van Vliet

Onderstaand een verslag van onze stagiaire Suzanne VanderMeulen.

WERKEN IN HOLLAND


Mijn naam is Suzanne VanderMeulen. Ik ben 19 jaar en woon in Ontario, Canada. Ik heb de afgelopen 2 maanden doorgebracht bij Carpe Diem Holsteins. Ik heb echt genoten van mijn tijd hier, heb zoveel geleerd en veel nieuwe ervaringen opgedaan!

Suzanne op de kuil Suzanne en Jan Suzanne met Sjaak Suzanne bij de schapen 1 Suzanne bij de schapen 2

Ik was in staat om de eerste snede in de voersilo te zien op de eerste dag dat ik aankwam en het was druk sindsdien. Ik kon een deel zien van het planten van de aardappelen en mocht mee rijden en leren hoe ze geplant werden. Ik zag de maïs geplant en ik vond het zo leuk om te zien hoe de maïs en de suikerbieten groeiden. Ik leerde veel van Jan en Dirk over de activiteit van de akkerbouw die ik erg leuk vond, omdat ik er niet veel vanaf wist. Ik heb ook geleerd over de gezondheid van het jongvee van Bea. Ik heb ook nieuwe dingen geleerd met de koeien, bijvoorbeeld de stappen die ze nemen voor de veestapel verbetering. Ik heb geholpen met het hele proces om de koeien en later de vaarzen buiten op het gras te laten. In Ontario waar ik vandaan kom is het een land klimaat dus worden geen koeien geweid, dus dit was erg gaaf om te zien.

Suzanne aan het melken Suzanne en familie Kater Suzanne op heftruck Vullen van voermengwagen de koeien voeren

Ik heb 's morgens en 's avonds gemolken tijdens de dagen op de boerderij. Ik hield ervan om elke koe, hun productie en een beetje van hun persoonlijkheid te leren kennen naarmate de tijd verstreek. Ik heb de kans gekregen om ervaring op te doen met trekker, bijvoorbeeld de mengvoerwagen vullen en de koeien voeren, het schudden van het gras en daardoor mijn kennis verbreedt. Deze boerderij is goed samengesteld, ze kijken altijd uit naar het welzijn van de koeien en zijn altijd aan het pushen om het beter te doen. De familie Kater is heel gastvrij en deelt graag alles wat ze hier met de boerderij hebben opgebouwd. Ik zal nooit de tijd vergeten die ik hier heb doorgebracht, de mensen die ik ontmoet heb en de dingen die ik heb geleerd.


Op zaterdag 15 juni is Suzanne samen met haar vriendin Janelle, die ook familie in Holland heeft, vertrokken om nog een week door Holland te reizen, om daarna weer terug te vliegen naar Canada.